sylwus

sylwus

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

beef stroganoff

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

klasyczny beef stroganoff

beef stroganoff

Składniki:

beef stroganoff

 

  • poledwica wolowa ok 200g (w zamian mozna uzyc tanszego miesa lecz czas gotowania sie wydluzy)
  • 1 czerwona papryka lub konserwowa
  • 2 srednie ogorki konserwowe
  • 1 cebulka
  • 2 lyzeczki musztardy( polecam fransuska)
  • 2-3 lyzeczki koncetratu pomidorowego
  • 2 srednie pieczarki
  • slodka smietana
  • 50ml brandy
  • sol pieprz, slodka papryka

 

Sposób przygotowania:

beef stroganoff

wszystkie skladniki kroimy w zaplke ok 3-4 cm.na rozgrzana patelnie wrzucamy kolejno cebule papryke oraz pieczarki. gdy calosc sie lekko zeszkli dodajemy slodka papryke, nastepnie dodajemy wolowine. calosc podsmazamy mieszajac od czasu do czasu. w chwili gdy wolowina bedzie podsmazona dodajemy musztarde oraz koncentrat oraz ogorka. po kilkukrotnym przemieszaniu dodajemy brandy ktora podpalamy. gdy alkohol sie zredukuje dodajem smietane ciagle mieszajac. doprawiamy sola i pieprzem. poledwica charakteryzuje sie tym ze czym dluzej ja smazymy tym jest twardsza.klasyczna poledwice podaje sie na polkrwisto lub krwisto. w przypadku gdy uzywamy innego rodzaju miesa trzeba wziasc pod uwage ze czas gotowania sie znacznie wydluzy mozemy wtedy dodac wody przed dodaniem smietany i dusic do momentu gdy mieso bedzie miekkie.

Dowiedz się jak dzielimy tuszę wołową >>>