Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Befsztyk w winie

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso umyć, odkroić od kości, zbić tłuczkiem z obu stron. Każdą porcję przekroić

Befsztyk w winie

Składniki:

Befsztyk w winie

 

Sposób przygotowania:

Befsztyk w winie
Mięso umyć, odkroić od kości, zbić tłuczkiem z obu stron. Każdą porcję przekroić na 2 części, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut. paprykę umyć, osuszyć i podpiec w piekarniku. Z każdej zdjąć skórkę, oczyścić z nasion i podzielić na połówki. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Por przekroić wzdłuż, dokładnie umyć i pokroić w paseczki. Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać. W garnku roztopić masło, wrzucić pokrojonego pora i dusić 2 minuty. Dodać pieczarki, posiekany czosnek i pietruszkę, posolić, wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Mięso ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec ok 4 minuty z każdej strony. Na dużej patelni ułożyć paprykę i osolić. na paprykę położyć podpieczone mieso, zalać winem i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Befsztyki posolić, położyć na nim pieczarki z porami. Gotować bez przykrycia tak długo aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem lub z pieczywem.