mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Befsztyk z sosem bearnaise

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne befsztyki w wyśmienitym sosie.

Befsztyk z sosem bearnaise

Składniki:

Befsztyk z sosem bearnaise

 

  • 4 plastry polędwicy wołowej
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 szalotki
  • 1 gałązka świeżego estragonu
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 4 żółtka
  • 120g masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Befsztyk z sosem bearnaise
Szalotki oczyścić, umyć, posiekać. Do małego garnka wlać wino, ocet, wrzucić szalotki, estragon i szczyptę pieprzu. Gotować na małym ogniu do chwili odparowania 1/3 płynu. Wyjąć estragon, garnek wstawić do większego z gorącą wodą, dodać żółtka i szczyptę soli. Wymieszać, dodać masło i ubijać, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, zmiksować, dodać tymianek. Plastry mięsa umyć, osuszyć, rozgnieść dłonią. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć befsztyki po 3 minuty z każdej strony na małym ogniu. Befsztyki ułożyć na talerzach, polać sosem i podawać.