Sposób przygotowania:
Szarlotka z wiśniami
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka posiekać z zimnym masłem, mąką, 1 szklanką cukru, proszkiem do pieczenia i śmietaną. Zagnieść ciasto, podzielić na połowę i włożyć do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Jabłka pokroić i wymieszać z rozgniecionymi wiśniami. Można chwilę podsmażyć jeżeli jabłka są twarde i dosłodzić jeżeli są kwaśne. Dodać cynamon. Jedną połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na blachę 23x33cm. Wyłożyć jabłka z wiśniami. Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami 1/2 szklanki cukru. Ciągle ubijając, aż piana będzie lśniąca. Wyłożyć na jabłka i zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180 *C przez 40min. Smacznego!