SUPERPRZEPIS

Bezglutenowe brownie z awokado malinami i orzechami

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Bezglutenowe brownie z awokado malinami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Pyszne ciasto bezglutenowe, bez jaj i nabiału, z chrupiącymi orzechami, mocno czekoladowe ze słodką maliną. Czego chcieć więcej? :)

Składniki:

Bezglutenowe brownie z awokado malinami i orzechami

 

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki karobu
  • 100 g malin (użyłam mrożonych)
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe brownie z awokado malinami i orzechami
Do dużej miski przekładamy wydrążone rozgniecione awokado, dodajemy ekstrakt, olej, miód i miksujemy, następnie wlewamy wodę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao i karob - mieszamy i partiami dodajemy do mokrej masy. Miksujemy na małych obrotach do połączenia, następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i przelewamy do formy 26 x 30 wyłożonej pergaminem. Orzechy grubo siekamy, maliny wciskamy w ciasto, następnie posypujemy orzechami, lekko je dociskając. Piec w 180 stopniach przez około 40 - 50 minut zostawić w piekarniku do ostygnięcia Ciasto jest mało słodkie, można ciasto posypać cukrem pudrem lub do masy dodać więcej miodu/ew. cukru!Smacznego :)
Bezglutenowe brownie z awokado malinami i orzecham
Czekoladę siekamy drobno a orzechy grubo
Bezglutenowe brownie z awokado malinami i orzecham
Do dużej miski dodajemy mokre składniki
Bezglutenowe brownie z awokado malinami i orzecham
Stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy
Bezglutenowe brownie z awokado malinami i orzecham
Ciasto przelewamy na blachę wciskamy maliny i orzechy