Sposób przygotowania:
Bezglutenowe ciasto cytrynowe
Zaczynamy od wymieszania mielonych migdałów, z mąką kukurydzianą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło należy ubić z cukrem, za pomocą miksera, na puszystą masę. Dodać jedno jajko i 1/3 sypkich składników- zmiksować, znowu dodać jajko i sypkie składniki, zmiksować i dodać ostatnie jajko i resztę migdałów z mąką kukurydzianą. Dodajemy jeszcze skórkę startą z obu cytryn i całość dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy mielonymi migdałami (lub mąką jeżeli nie zależy nam na wyeliminowaniu glutenu). Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej 40 minut. Z cytryn wyciskamy sok, podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier puder i mieszamy aż cały cukier się rozpuści. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy wykałaczką i polewamy cytrynowym syropem. Ostudzone ciasto przekładamy na talerz czy paterę i kroimy na kawałki