Sposób przygotowania:
Świąteczny pasztet z kaczkiDo dużego garnka wkładamy różne części kaczki np. piersi, nóżki, skrzydełka, kadłuby zalewamy je wodą, dodajemy warzywa, listka laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z garnka na talerzyk. Mięso należy gotować do miękkości czyli ok. 1 godziny 30 minut nawet do 2 godzin. Gdy mięso wystygnie należy je oddzielić od kości. Na pasztet potrzebujemy ok. 1.5 kg ugotowanego mięsa. Mięso wraz z ugotowanymi warzywami mielimy dwukrotnie. Dużą cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy ją na łyżce oleju. Gdy już będzie miękka na patelnię wkładamy wątróbki kacze i podsmażamy je z obu stron po kilka minut. Podsmażone i wystudzone wątróbki z cebulą również mielimy dwukrotnie. W międzyczasie w bulionie (z gotowania mięsa) zamaczamy dwie czerstwe bułki. Po kilkunastu minutach, gdy nasiąkną bulionem również je przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego mięsa, wątróbki i bułek wybijamy 5 jajek kurzych, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dokładnie wyrabiamy. Gotowy pasztet przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy jego wierzch. Pasztet pieczemy ok 1 godziny 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyśmienicie smakuje z chlebkiem, ale można też jeść go samego. Smacznego!
Poznajcie przepis na pasztet idealny dla dzieci! >>>




edytaha
Polpal
Babciagramolka
Mogę za autorkę ? Bo do pasztetu daje się dodatkowo jajka .A masa pasztetu musi w trakcie pieczenia przejść swoimi smakami i ,, zbić " się bo inaczej będzie mazista . Pasztet pieczony powtórnie ( z gotowanych czy pieczonych wcześniej mięs ) po zastygnięciu daje się kroic w zwarte plastry .
Ja też piekę tak pasztety a potem zostawiam na dobę by dobrze zastygły .
msewka
-Natka-
- Edytko pasztet jest bardzo dobry. Jeszcze troszkę zostało więc zapraszam.
- Msewko u mnie jest pod dostatkiem swojskich kaczuszek, przyjedź, wybierz sobie i do dzieła. :)
Polpal
imasumak