Sposób przygotowania:
Bezglutenowy Tort makowy
Masę makową przekładamy do miski . Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach po ok 30 s - każde jajko . Kiedy jajka są już rozbite dodajemy śmietankę kremową i drobno posiekaną czekoladę . Jeśli w gotowej masie nie ma bakalii możemy dodać na końcu i lekko zamieszać . Nagrzewamy piekarnik do 175 C . W tortownicy ok 24 cm wykładamy dno papierem do pieczenia , boki smarujemy masłem i posypujemy mąka . Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 50 min. Uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i czekamy ok 10 min do lekkiego wystudzenia Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i pozostawiamy na ok 8 godzin do odparowania - nie przykrywamy . Zimne ciasto / najlepiej na drugi dzień / dekorujemy .Masło rozpuszczamy w garnuszku , do ciepłego dodajemy pokruszoną czekoladę , mieszamy .Ciepłą i błyszczącą masę wylewamy na tort i rozprowadzamy pędzelkiem .