Sposób przygotowania:
Tort makowy jagienki
Mak zalać wodą, zagotować, odstawić na kilka godzin a nastepnie osączyć i zemleć w maszynce.
Utrzeć masło z żółtkami, cukrem i miodem, dodać proszek do pieczenia i mak, ubitą piane z białek i tarta bułkę, wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24 cm, piec w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku.
Przestudzony tort przekroić na pół, przełożyć dżemem z czarnej porzeczki.
Produkty na polewę włożyć do rondelka ogrzać, aby powstała jednolita masa.
Przestudzone ciasto polać polewą.
Utrzeć masło z żółtkami, cukrem i miodem, dodać proszek do pieczenia i mak, ubitą piane z białek i tarta bułkę, wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24 cm, piec w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku.
Przestudzony tort przekroić na pół, przełożyć dżemem z czarnej porzeczki.
Produkty na polewę włożyć do rondelka ogrzać, aby powstała jednolita masa.
Przestudzone ciasto polać polewą.