Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Biszkopt z kremem budyniowym i marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto, podstawowy przepis.

Biszkopt z kremem budyniowym i marmoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt z kremem budyniowym i marmoladą

 

  • Na biszkopt:

 

 

  • szklanka cukru

 

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Na krem:

 

  • 15 dag cukru pudru

 

 

 

  • cukier waniliowy

 

 

 

  • słoiczek marmolady owocowej

 

  • gotowa polewa do ciast, np. czekoladowa lub kakao do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem budyniowym i marmoladą
Białka ubijamy na sztywno, dodajemu cukier i żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy prze ok. 30-40 min w 160-180 stopniach.

Z mleka, cukru waniliowego i obu rodzaji mąki gotujemy budyń. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę. Stopniowo dodajemy ostudzony budyż, ciągle ucierając.

Po wystygnięciu ktoimy biszkopt na dwie części. Na jedną część kładziemy 2/3 kremu budyniowego i przykrywamy drugim biszkoptem. Smarujemy całość marmoladą i kładziemy pozostały krem. Polewamy polewą lub posypujemy kakao.
Biszkopt z kremem budyniowym i marmoladą
Dokładnie odmierzamy wszystkie składniki na ciasto.
Biszkopt z kremem budyniowym i marmoladą
Starannie oddzielamy żółtka od białek i umieszczamy w osobnych naczyniach.