Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa z rozmarynem w sosie
Surowe kiełbaski powiązać nicią do mięs tak by nie popękały w czasie parzenia a potem duszenia . Ułożyć w garnku. Zalać wodą tak by zakryła kiełbaski. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i parzyć kiełbaski na minimalnym 10 minut . Wyjąć z wody i przestudzić . W czasie kiedy kiełbasa sie parzy rozgrzać na dużej głębokiej patelni tłuszcz i zeszklić pokrojoną w piórka cebulkę . Dołożyć przestudzona kiełbasę i obsmażyć . Wrzucić rozmaryn . Posypać szczyptą pieprzu i papryki . Podlać piwem i szklanką wywaru z parzenia .Dusić 20 minut. Wyjąć i odłożyć kiełbaski . Dodać do sosu chleb . Rozgotowywać 10 minut . Zmiksować blenderem . Doprawić do smaku . Podawać polaną sosem udekorowaną świeżym rozmarynem .