Biała kiełbasa zapiekana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przyrządzić zapiekaną białą kiełbasę

Biała kiełbasa zapiekana

Składniki:

Biała kiełbasa zapiekana

 

  • 1 kg. białej kiełbasy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Świeżo zmielony pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa zapiekana
Kiełbasę umieścić w garnku, zalać taką ilością wody by była przykryta,zagotować i od razu zdjąć z ognia.Pozostawić pod przykryciem na 20 minut, delikatnie wyjąc, a kiedy trochę przestygnie, lekko ponacinać i ułożyć w naczyniu do zapiekania.Czosnek obrać, posypać na kiełbaski.Ocet,olej i sos sojowy wymieszać, dodać majeranek i rozkruszone ziarna ziela angielskiego.Powstałym sosem polać kiełbasę, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.