anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna szarlotka z pianą białkową

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 20 dag margaryny
  • 40 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 dag cukru

 

 

  • Pianka białkowa
  • 4 białka
  • 20 dag cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką
Na stolnicy przesiewamy mąkę, następnie siekamy masło i łączymy je z cukrem pudrem i z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i zagniatamy półkruche ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę i zostawiamy na koniec. Resztę ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na brytfankę. Następnie obieramy ze skórki jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem i wykładamy je na ciasto. Następnie robimy pianę białkową: ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy cukier puder. Miksujemy aż zrobi się sztywna piana. Na koniec pozostałą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min.
Placek z jabłkami, pianką i kruszonką
Połączenie jabłek i piany białkowej wyszło rewelacyjnie