aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto lekki puch

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wspaniały lekki jak puch jak sama nazwa mówi ekstra torcik! Mogę polecić go każdemu ,można go jeść i się nie znudzi :)

Ciasto lekki puch

Składniki:

Ciasto lekki puch

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Warstwa serowa:
  • 20 dag serka homogenizowanego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 0,5 szklanki gorącego mleka
  • 8 kostek białej czekolady
  • 8 kostek czekolady deserowej
  • Warstwa śmietankowa:
  • 20 dag serka homogenizowanego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto lekki puch
Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w tortownicy o średnicy 24 cm. Przekroić na pół. Warstwa serowa: Serek homogenizowany, serek mascarpone i cukier puder zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, gdy to nastąpi, wlać do niej gorące mleko i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Czekolady rozpuścić osobno nad parą wodną . Żelatynę dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać lekko ostudzoną czekoladę deserową, do drugiej - białą czekoladę, masy wymieszać. Łyżeczką nakładać masy na przemian na środek biszkopta, gdy zakryjemy całe dno, nakładamy kolejną warstwę w ten sposób, że na biały kleks nakładamy ciemny i na odwrót. Powierzchnię lekko wyrównać, całość schłodzić do zastygnięcia masy około godzinę. Warstwa śmietankowa: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie dodać serek, wymieszać. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, następnie zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, ostudzić. Ostudzoną żelatynę wlać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać. 2/3 masy przełożyć na zastygniętą warstwę serową. Do reszty masy dodać łyżeczkę kakao, dokładnie wymieszać. Masę z kakao wyłożyć na wierzch jasnej masy śmietankowej. Na wierzch dać biszkopt. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą dobę.