Sposób przygotowania:
Ciasto lekki puch
Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w tortownicy o średnicy 24 cm. Przekroić na pół. Warstwa serowa: Serek homogenizowany, serek mascarpone i cukier puder zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, gdy to nastąpi, wlać do niej gorące mleko i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Czekolady rozpuścić osobno nad parą wodną . Żelatynę dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać lekko ostudzoną czekoladę deserową, do drugiej - białą czekoladę, masy wymieszać. Łyżeczką nakładać masy na przemian na środek biszkopta, gdy zakryjemy całe dno, nakładamy kolejną warstwę w ten sposób, że na biały kleks nakładamy ciemny i na odwrót. Powierzchnię lekko wyrównać, całość schłodzić do zastygnięcia masy około godzinę. Warstwa śmietankowa: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie dodać serek, wymieszać. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, następnie zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, ostudzić. Ostudzoną żelatynę wlać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać. 2/3 masy przełożyć na zastygniętą warstwę serową. Do reszty masy dodać łyżeczkę kakao, dokładnie wymieszać. Masę z kakao wyłożyć na wierzch jasnej masy śmietankowej. Na wierzch dać biszkopt. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą dobę.