iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bieszczadzki barszcz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Barszcz po łemkowsku z warzywami i jajkiem gotowanym na twardo , zabielany śmietaną . Pyszny o każdej porze roku.

Bieszczadzki barszcz

Składniki:

Bieszczadzki barszcz

 

 

  • kawałek kurczaka

 

  • cebula

 

  • marchewka 2 szt

 

  • pietruszka 1 szt

 

 

 

 

 

  • maggi

 

  • ocet

 

  • cukier

 

 

 

  • przyprawa uniwersalna dla odważnych

Sposób przygotowania:

Bieszczadzki barszcz
Gotujemy rosół. Do zimnej wody wkładamy kawałek kurczaka , liść laurowy , kulki pieprzu i opalona nad ogniem cebulę .Cebula ma być czarna. Gotujemy na małym ogniu ok 40 min. Następnie solimy do smaku nasz rosołek i przelewamy przez sito. Ziemniaki , buraki, włoszczyznę obieramy. Marchew, pietruszkę , buraki ścieramy na tarce duże oczka. Ziemniaki kroimy w małą kostkę . Do rosołu wkładamy ziemniaki i gotujemy pomalutku z 10 min. Po tym czasie wkładamy starta włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu , pilnując żeby barszcz nie gotował się mocno . Doprawiamy , przyprawa uniwersalna , pieprzem , maggi , octem , cukrem do smaku. Na koniec zaciągamy śmietaną 30 procent . Podajemy z jajkiem .