MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały bigos,wykwintny obiad dla gości.

Bigos

Składniki:

Bigos

 

  • 120 g suszonych prawdziwków rozdrobnionych
  • 1 l bulionu wołowego
  • 0,5 kg boczku pokrojonego w kostkę
  • 4 średnie cebule posiekane
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 kg pieczeni wołowej pokrojonej w kostkę
  • 0,5 kg kiełbasy pokrojonej w półplasterki
  • 2 kg kiszonej kapusty wypłukanej i odsączonej
  • 0,5 kg szynki drobno pokrojonej
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 12 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa kminku
  • 2 listki laurowe
  • 0,5 l wytrawnego czerwonego wina

 

Sposób przygotowania:

Bigos
Grzyby zalać bulionem i odstawić na 1 godzinę. Potem odcedzić grzyby a oba składniki odstawić. Do dużegogarnka włożyć boczek, czosnek i cebulę. Trzymać na średnim ogniu tak długo aż boczek się przyrumieni, od czasu do czasu mieszając.W garnku na warstwie boczku układać warstwami kiełbasę, grzyby, pieczeń i szynkę. Każdą z tych warstw przekładać warstwą kiszonej kapusty , kminku, pieprzu i liści laurowych . Wszystko zalać przecierem pomidorowym, bulionem i winem. Dusić na wolnym ogniu2,5 godziny od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Bigos najlepiej przyrządzić na 2 dzień przed podaniem.