jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To syty i smaczny posiłek, który podaje do chleba.

Bigos

Składniki:

Bigos

 

  • Składniki:
  • 3 kg kiszonej kapusty,
  • 2-2,5 kg mieszanki mięs ( kiełbasa, gotowe mięso pieczeniowe, wędzony boczek, szynka),
  • 1 cebula,
  • Około ¾ litra przecieru pomidorowego,
  • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
  • Majeranek, kminek do smaku
  • Olej so smażenia

 

Sposób przygotowania:

Bigos
Kapustę zalewamy wodą , płuczemy 1-2 razy , w zależności czy kapusta jest kwaśna.Tak przygotowaną zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy do miękkości (około 40-50 minut). Między czasie cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do niej pokrojone mięso, kiełbasę i wędliny. Chwile razem smażymy. Tak przygotowane dodajemy do miękkiej kapusty. Następnie dodajemy przecier. Całość wstępnie doprawiamy do smaku i gotujemy. Aby bigos był dobry należy go przygotowywać przynajmniej 2-3 dni. To znaczy każdego dnia gotować go po około 1-2 godzinie. Wówczas smaki dobrze się „przegryzą”, a bigos będzie gęsty i smaczny! Co dzień próbujemy bigos i ewentualnie dodajemy przypraw.