reksiunio

reksiunio

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Bigos

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bombka kaloryczna,ale pyszne

Bigos

Składniki:

Bigos

 

  • 0,3 kg kiszonej kapusty
  • 1 główka świeżej kapusty
  • 0,5 kg boczku wędzonego-parzonego
  • 0,5 kg boczku świeżego
  • 1 kg kiełbasy zwykłej
  • pieprz,sól,liście laurowe,ziele angielskie,przcier pomidorowy,odrobinę majeranku,jedna duża cebula

Sposób przygotowania:

Bigos
Do ok.3 l. rondla wrzucić poszatkowaną kapustę kiszoną,boczek świeży i wędzony pokrojone w kostkę po ok.2 cm na 2,zalać niewielką ilością wody,gotować na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie,a świeży boczek zacznie się rozpadać,potem dodajemy drobno pokrojoną świeżą kapustę,przyprawy i dodajemy oczywiście cały czas wody,bo nam się wygotowuje i mieszamy żeby nie przypalić,gotujemy w zależności jak kto lubi,ja osobiście gotuję aż kapusta się rozlatuje,wówczas podsmażam drobno pokrojoną kiełbasę,wsypuję do bigosiku i po wymieszaniu dodaję przecier pomidorowy(zwykle dwie małe puszeczki),gotujemy ok.20 minut i gotowe,aaa uważajcie,bo po dodaniu przcieru garnek lubi przywierać,trzeba często mieszać.SMACZNEGO !

Tagi:

kielbasa bigos