Sposób przygotowania:
bigos a'la miga
Gotuje z 2 lub 3 rodzai miesa: Wolowina, wieprzowina i poprzednio pieczony ptak, zwykle turkey mieso po thanksgiving. Zaczynam od gotowania kapusty kiszonej z wolowina. Bigos lubi kosci, wiec nie wyrzucaj zadnych tylko gotuj je w kapuscie kiszonej razem z wolowina. Gotowanie w kapuście kiszonej wyciąga dobry smak z kosci. Kosci zostawiam az do konca calego gotowanie i wyciagam i wyrzucam je na koniec. Jak zmieknie wolowina w kapuscie, wyciagam ja i dodaje surowej zielonej kapusty, mniej wiecej tyle samo ile bylo kiszonej. Wtedy dodaje grzyby, jesli lubisz. Dodaje wtedy przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liscie laurowe i kminek, jesli lubisz te. Soli do smaku. Radze probowac bo w kiszonej kapuscie jest sporo soli. Osobiscie nie lubie zadnych owocow czy slodkich rzeczy, jak suszone sliwki. Czasem bigos jest za kwasny mimo ze jest pol na pol kiszona i slodka. Wtedy trzeba przeplukac kiszone kapuste przed gotowaniem. Nie za duzo bo musi byc kwasny troche. Jednoczesnie z gotowaniem kapusty smaze wedzony boczek i jak sie wysmazy, wyciagam skwarki i wrzucam do bigosu, a na tluszczu smaze duzo pokrojonej cebuli. Nie moze byc smazona na zbyt ciemno bo jest wtedy gorzka. Jesli zostanie tluszcz to podsmazam jeszcze w kosteczki albo niedlugie paski pokrojone mieso ptaka. Wrzucam wtedy wszystko razem i gotuje z pol godziny. Smazone rzeczy dodaja bigosowi smaku. Pod koniec gotowania dodaje pasty pomidorowej - takie male puszki z Costco. Okolo jedna do dwoch na galon bigosu. Radze zaczac w wielkim garze bo zwykle sie okazuje ze jak wrzucamy rzeczy to brakuje miejsca. Bigos nie moze byc za suchy. Jak nie ma soku to dodaje sie wody i przegotowuje. Jesli oprocz boczku chcesz wiecej wieprzowiny, to tak samo jak w wolowina, tylko ze wrzucam wieprzowine troche pozniej do kapusty kiszonej, bo sie wieprzowina szybko rozpada jak sie za dlugo gotuje w kwasnym. Proporcje miesa do kapusty mniej wiecej 1/3 miesa, 2/3 kapusty na objetosc. Niektorzy lubia wiecej kapusty albo wiecej miesa.