Sposób przygotowania:
Bigos bezmięsny
Kapustę kiszoną odsączyć z zalewy, pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól oraz bazylię i gotować przez 60 min. Podczas gotowania należy przygotować resztę składników. Pomidory pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka i rozgnieść (np. drewnianą łyżką). Gotować tak długo, aż pomidory się nie rozgotują (ok. 15 min.). Powinny uzyskać jednoitą konsystencję. Cebule, paprykę i pieczarki kroimy i dusimy ok. 10-15 min na patelni. Po godzinie zdjemujemy kapustę z pieca, dodajemy przecier pomidorowy oraz reszte składników, mieszamy i gotujemy razem przez ok. 15 min.
Gość
chef
annajot
w koncu pieczarki, cebule itp smazy sie na patelni- na tluszczu ;)
fakt faktem- same warzywka, ale zapewne surowe bardziej zdrowe :)