SUPERPRZEPIS

Bigos cygański z podgrzybkami

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Bigos cygański z podgrzybkami Więcej zdjęć (5)

Ten nietypowy bigos pięknie pachnie lasem i ma przy tym słodko-kwaśny smak. Można go przygotować również z mrożonych grzybów i cieszyć się jego smakiem zimą

Składniki:

Bigos cygański z podgrzybkami

 

  • 1/2 kg kapusty kwaszonej,
  • 1/2 kg podgrzybków,
  • 1/2 cienkiej kiełbasy,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 1-1,5 szklanki wody,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos cygański z podgrzybkami
Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy ją do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obrane podgrzybki dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę oraz kiełbasę. Najpierw podsmażamy podgrzybki na wolnym ogniu około 10 minut aż woda odparuję i przekładamy je do dużego garnka. Na tłuszczu pozostałym po grzybach podsmażamy kiełbasę, zaś cebulkę szklimy na maśle. Kapustę po ugotowaniu dokładnie wyciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażone składniki i kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy tak przez 30 minut w celu połączenia się składników. Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje najlepiej dnia następnego, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zmieniamy wodę podczas gotowania 2-3 razy. 2) Bigos możemy przygotować również porą zimową. Wystarczy świeże grzyby pokroić w kostkę i obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie zamrozić. Kiedy chcemy przygotować bigos grzyby rozmrażamy i obsmażamy przez 5 minut.
Bigos cygański z podgrzybkami
Obrane podgrzybki dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę,
Bigos cygański z podgrzybkami
Na tłuszczu pozostałym po grzybach podsmażamy kiełbasę,
Bigos cygański z podgrzybkami
Podsmażone składniki i kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą
Bigos cygański z podgrzybkami
Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem.

Tagi:

kielbasa bigos