Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Devolay'e z nadzieniem brokułowo - szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Roladki drobiowe to danie, które doskonale sprawdza się m.in. na imprezach rodzinnych. Roladki można nadziewać dowolnymi farszami, np. pastą brokułowo-szpinakową.

Devolay'e z nadzieniem brokułowo - szpinakowym

Składniki:

Devolay'e z nadzieniem brokułowo - szpinakowym

 

  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka
  • 1/2 brokułu
  • 2 spore garście szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g serka kanapkowego puszystego o smaku śmietankowym
  • 5 łyżek śmietany 22%
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • olej
  • bułka tarta, mąka i jajka do panierowania

Sposób przygotowania:

Devolay'e z nadzieniem brokułowo - szpinakowym

ETAP 1:

Devolay'e z nadzieniem brokułowo - szpinakowym
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku

Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 15 minut, do miękkości. Ugotowany brokuł rozdrabniamy widelcem.

ETAP 2:

Devolay'e z nadzieniem brokułowo - szpinakowym
Umyty i osuszony szpinak smażymy na oliwie

Szpinak myjemy i osuszamy.
Czosnek kroimy drobniutko.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek (chwilę, uważając, aby nie zbrązowiał), wrzucamy szpinak i smażymy. Szpinak przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 3:

Devolay'e z nadzieniem brokułowo - szpinakowym
Ze szpinaku, brokułów, sera i śmietany robimy jednolitą pastę

Brokuły, szpinak, ser i śmietanę blendujemy na jednolitą pastę. Jeśli pasta jest zbyt mało słona lub pieprzna, dodajemy więcej przypraw.

ETAP 4:

Devolay'e z nadzieniem brokułowo - szpinakowym
Mięso z kurczaka rozbijamy, nakładamy farsz, zwijamy roladki

Piersi z kurczaka opłukujemy i osuszamy, rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
Na każdym filecie układamy porcję farszu, całość zwijamy w roladki.

ETAP 5:

Roladki panierujemy w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej, obsmażamy ma oleju, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 190 st. C przez 40 minut.