eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam młodą kapustę, którą zapiekłam razem z młodymi ziemniakami i wieprzowymi pulpecikami.

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami

Składniki:

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami

pulpety

kapusta

ziemniaki

  • 1.5 kg młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do mięs

dodatki

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami

przygotowanie pulpetów

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami
Łopatkę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Łopatkę opłukać, osuszyć i pokroić. Zmielić mięso w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie pulpetów cd

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie pulpetów cd

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami
Do mięsa dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku.

Do miski z mięsem dodać cebulę, bułkę tartą, jajko, przyprawę i czosnek granulowany, Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Składniki dokładnie wymieszać i uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Pulpety obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.

przygotowanie pieczarek

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami
Na rozgrzanym oleju usmażyć pieczarki z cebulą.

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie kapusty

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami

Kapustę pokroić razem z zewnętrznymi, ciemnymi liśćmi. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą, posolić, ugotować i odcedzić.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami

Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Do kapusty dodać pieczarki, koperek, doprawić do smaku pieprzem, solą i wymieszać.

przygotowanie ziemniaków

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na parze. W koło naczynia do zapiekania ułożyć ziemniaki, posmarować olejem i posypać przyprawą do mięs. Do środka wyłożyć kapustę.

przygotowanie zapiekanki

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami

Na wierzchu ułożyć pulpety.

przygotowanie zapiekanki

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami

Na dużej blasze po bokach ułożyć ziemniaki, posmarować olejem i posypać przyprawą do mięs. Na środek wyłożyć kapustę.

Na kapuście ułożyć pulpety. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać około 30 minut, aż ziemniaki się zrumienią.

przygotowanie zapiekanki cd

Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikami

Gotową zapiekankę od razu podawać. Smacznego!