Sposób przygotowania:
Młoda kapusta Eli zapiekana z pulpecikamiprzygotowanie pulpetów
Łopatkę opłukać, osuszyć i pokroić. Zmielić mięso w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie pulpetów cd
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie pulpetów cd
Do miski z mięsem dodać cebulę, bułkę tartą, jajko, przyprawę i czosnek granulowany, Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Składniki dokładnie wymieszać i uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Pulpety obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie kapusty
Kapustę pokroić razem z zewnętrznymi, ciemnymi liśćmi. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą, posolić, ugotować i odcedzić.
przygotowanie kapusty cd
Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Do kapusty dodać pieczarki, koperek, doprawić do smaku pieprzem, solą i wymieszać.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na parze. W koło naczynia do zapiekania ułożyć ziemniaki, posmarować olejem i posypać przyprawą do mięs. Do środka wyłożyć kapustę.
przygotowanie zapiekanki
Na wierzchu ułożyć pulpety.
przygotowanie zapiekanki
Na dużej blasze po bokach ułożyć ziemniaki, posmarować olejem i posypać przyprawą do mięs. Na środek wyłożyć kapustę.
Na kapuście ułożyć pulpety. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać około 30 minut, aż ziemniaki się zrumienią.
przygotowanie zapiekanki cd
Gotową zapiekankę od razu podawać. Smacznego!
gusia1000