Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Bigos galicyjski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Potrawa im częściej odgrzewana tym lepsza.

Bigos galicyjski

Składniki:

Bigos galicyjski

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg poszatkowanej białej kapusty
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 25 dag białej suchej fasoli
  • 15 dag słoniny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos galicyjski
Fasolę namoczyć na 12 godz. Gotować w wodzie , w której się moczyła wraz z pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem, do miękkości fasoli. Fasolę i boczek wyjąć łyżką cedzakową. Do wywaru wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Dodać ugotowaną wcześniej fasolę z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zagotować. Odlać nadmiar płynu. Słoninę pokroić w kostkę. Przetopić na patelni. Dodać do bigosu.

Tagi:

bigos