mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bigos Mojej Babci

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nikt nie potrafi przyrządzić tak pysznego bigosu jak Moja Babcia :)

Bigos Mojej Babci

Składniki:

Bigos Mojej Babci

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kapusty słodkiej
  • 1 cebula
  • 0,5 kg mięsa, boczku i kiełbasy łącznie
  • 5 dag tłuszczu (smalec, olej)
  • przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • grzybki suszone lub pieczarki (do smaku)

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos Mojej Babci
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Jeśli jest bardzo kwaśna w połowie gotowania odlać sok. Podczas gotowania dodać namoczone suszone grzybki lub podsmażone pieczarki i uduszone , pokrajane w paski lub kostkę mięso, wędzony boczek i kiełbasę. Osobno ugotować posiekaną słodką kapustę i zmieszać je. Cebulę pokrajać w kostkę i zrumienić na oleju, dodać pod koniec duszenia do bigosu razem z przecierem z rozgotowanych pomidorów lub z koncentratem.

Potrawę doprawić do smaku. Podawać na obiad, kolację lub jako gorącą zakąskę.