Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Bigos myśliwski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nie wyobrażam sobie drugiego dnia Świąt bez prawdziwego bigosu, takiego z jałowcem i wędzonymi śliwkami.

Bigos myśliwski

Składniki:

Bigos myśliwski

 

  • 1,5kg kiszonej kapusty
  • 300g wędzonego boczku
  • 250g kiełbasy lub kabanosów z dzika
  • 600g dziczyzny mieszanej
  • 1 cebula
  • 1szkl suszonych prawdziwków
  • garść wędzonych śliwek
  • 50ml czerwonego wina
  • gęsi smalec
  • tymianek, rozmaryn
  • łyżeczka ziaren jałowca
  • mielona papryka
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos myśliwski

Wcześniej namoczoną i odciśniętą kapustę ugotuj wraz z suszonymi grzybami w osolonej wodzie, dziczyznę pokrój w kostkę i podsmaż na gęsim smalcu, pod koniec smażenia podlej mięso czerwonym winem i duś jeszcze 10min. Na patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę i siekaną cebulę, gdy całość się zrumieni dodaj pokrojoną kiełbasę. Do ostudzonej i odciśniętej kapusty dodaj dziczyznę, boczek z kiełbasą i pokrojone śliwki, całość dopraw ziołami, jałowcem i mieloną papryką. Bigos piecz bez przykrycia godzinę w 150stop.


Polecamy: niesamowity przepis na bigos z parówkami >>>


Tagi:

bigos