nikolaxxxx

nikolaxxxx

Kucharz
[Przepisów: 19]

Bigos myśliwski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

najlepszy bigos z babcinego przepisu

Bigos myśliwski

Składniki:

Bigos myśliwski

 

  • 3 kilogramy kapusty kiszonej
  • 1 kilogram boczku świeżego
  • 1 kilogram kiełbasy
  • 3 cebule
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • spora garść suszonych grzybów (prawdziwki, czarne łepki)
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu
  • 10 dag śliwek suszonych
  • 1 kilogram kości schabowych
  • 6 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • woda

Sposób przygotowania:

Bigos myśliwski
Grzyby włożyć do garneczka, zalać wodą i gotować do miękkości. Kapustę pociąć na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Kości schabowe zalać wodą i gotować do miękkości; gdy już będą miękkie pozostałą wodę przelać do kapusty a mięso obrać i dodać również do garnka z kapustą. Boczek i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki; cebulę w piórka. Smażyć po kolei na rozgrzanym oleju. Dodać do gotującej się kapusty. Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy, ugotowane grzyby , śliwki suszone i przyprawę do bigosu. Wszystko razem gotować jeszcze ok 3 godzin często mieszając - uważać, żeby bigos się nie przypalił.