pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigos myśliwski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

bigos w myśliwskim wydaniu z mieszanych kapust

Bigos myśliwski

Składniki:

Bigos myśliwski

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos myśliwski
Grzyby noc wcześniej moczymy w 500ml przegotowanej wody. Następnego dnia do garnka wylewamy grzyby wraz z wodą, żeberka, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz owoce jałowca. Zagotowujemy to, a w międzyczasie drobno siekamy kapustę białą i odciskamy sok z kapusty kiszonej i trzemy marchewki na średnich oczkach. Kapusty i marchew dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz częściowo wytopiony boczek na patelni (bez tłuszczu). Całość mieszamy i gotujemy na wolny ogniu, aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy, aby bigos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i gotowe.