mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Bigos na jutro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybki i wciąż na czasie pomysł na obiad

Bigos na jutro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos na jutro

 

  • 2 główki kapusty
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 laski kiełbasy ogrodowej
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, kucharek do smaku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • kostka rosołowa
  • marchew

Sposób przygotowania:

Bigos na jutro
Kapustę myjemy, szatkujemy. Zalewamy wodą, wsypujemy łyżeczkę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy. W połowie gotowania wsypujemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, co by kapusta nasiąkła jej aromatem. Na rozgrzany na patelni olej wsypujemy mąkę, smażymy, aż uzyska złoty kolor. studzimy. Gdy kapusta będzie miękka odcedzamy ją z nadmiaru wody, wsypujemy startą na tarce o małych oczkach marchewkę, wlewamy rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzącej wody kostkę rosołową, wlewamy koncentrat, mieszamy. Do zasmażonej mąki wlewamy 1/2 szkl. zimnej wody, rozkłócamy, wlewamy do wrzącego bigosu. Mieszamy. Doprawiamy do smaku. Smacznego
Bigos na jutro
W połowie gotowania wsypujemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Bigos na jutro
Mąkę zasmażamy na złocisty kolor i studzimy
Bigos na jutro
Marchew trzemy na tarce o małych oczkach
Bigos na jutro
iadomo, że kapusta po ugotowaniu traci na swojej objętości, więc przekładamy gotowy bigos do mniejszego garnka i smaczego!

Tagi:

kielbasa bigos