SUPERPRZEPIS

Bigos świąteczny

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Bigos świąteczny

Mój świąteczny bigos to mieszanka różnych rodzajów mięsa i dobrej jakości kiszonej kapusty, takiej której nie trzeba przepłukiwać wodą.

Składniki:

Bigos świąteczny

 

  • kiszona kapusta – 2 kg
  • łopatka wołowa – 300 g
  • karczek wieprzowy – 300 g
  • golonka wieprzowa – 1 szt. / ok. 1 kg
  • boczek wędzony – 200 g
  • kiełbasa wędzona – 300 g
  • cebula – 3 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • śliwki suszone /niewędzone/ - 100 g
  • wino czerwone wytrawne – 1/2 szk.
  • majeranek – 4 łyżeczki
  • kminek mielony – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1,5 łyżeczki
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 4 szt.
  • olej rzepakowy – do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos świąteczny

ETAP 1:

Bigos świąteczny
Obraną i opłukaną cebulę pokroić w cienkie piórka.

Cebulę i czosnek obrać i opłukać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki.

ETAP 2:

Bigos świąteczny
Opłukane i osuszone mięsa pokroić w dużą kostkę.

Wszystkie mięsa opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Z golonki odciąć skórę, a mięso odkroić od kości.

ETAP 3:

Bigos świąteczny
W garnku umieścić skórę i kość z golonki oraz kapustę.

Skórę umieścić na dnie dość dużego garnka, na niej ułożyć kość z golonki, na to włożyć kapustę lekko odciśniętą z soku. Wlać do garnka 3-4 szklanki wody. Zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania delikatnie mieszać, tak aby skóra cały czas pozostała na dnie garnka. W razie potrzeby dolać więcej wody.

ETAP 4:

Bigos świąteczny
Mięso obsmażyć partiami na rozgrzanej patelni.

Mięso z golonki, łopatkę wołową i karczek wieprzowy pokroić w sporą kostkę i obsmażyć ze wszystkich stron, partiami na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Obsmażone mięsa przełożyć do dużego rondla.

ETAP 5:

Bigos świąteczny

Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę. Cebulę przełożyć do rondla z mięsem, a na patelnię wlać wino, zagotować i zgarniając cały smak z patelni przelać do rondla z mięsem. Dodać czosnek, pokrojone suszone śliwki, majeranek, sól, pieprz i całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 90 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodać ugotowaną kapustę usuwając z niej skórę i kość od golonki. Dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę i boczek, dokładnie wymieszać i dalej gotować na bardzo wolnym ogniu około 15 minut pod przykryciem. Garnek z bigosem odstawić do chłodu na całą noc.

Następnego dnia ponownie bigos zagotować i gotować na minimalnym ogniu około godziny często mieszając i pilnując, żeby się nie przypalił. W razie potrzeby bigos doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.

*do gotowania bigosu warto sobie przygotować sporej wielkości garnek z nieprzywierającą powłoką lub grubym dnem, a najlepiej żeliwny, jednym słowem taki, w którym nam się bigos nie przypali


Tagi:

bigos