Sposób przygotowania:
Bigos świąteczny
Kapustę białą poszatkuj. Wrzuć do dużego garnka, podlej odrobiną wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec. Włącz palnik pod garnkiem na mały ogień. Cebulę obierz i pokrój, podsmaż na pokrojonym boczku. Dodaj do garnka. Suszone grzyby namocz we wrzątku, podobnie namocz śliwki, odcedź. Grzyby pokrój a śliwki w całości dodaj do garnka. Mięso pokrój w kawałki i podsmaż na patelni aż się zrumieni i dodaj do garnka. W osobnym garnku ugotuj w małej ilości wody kapustę kiszoną, gdy zmięknie dodaj do bigosu. Bigos duś na bardzo małym ogniu przez trzy dni po trzy godziny. Kiełbasę pokrojoną w kawałki dodaj drugiego dnia. Trzeciego dnia dodaj wino, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.