Sposób przygotowania:
Bigos w mojej wersji
Kapustę białą obrać, drobno pokroić zalać zimną wodą, gotować do miękkości dodając liście laurowe, ziele angielskie. Do miękkości gotujemy również kapustę kiszoną dodając kminek.
Mięso wieprzowe kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem do miękkości doprawiając odrobiną soli i przyprawą do mięsa wieprzowego,od czasu do czasu podlewając wodą.
Boczek pokroić w kostkę , wytapiamy, grzyby oczyścić, pokroić i podsmażyć na smalcu doprawiając pieprzem, papryką,lekko oprószyć solą, połączyć z pokrojoną drobno cebulą oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę dosmażyć do miękkości.
Wszystkie półprodukty wkładamy do dużego garnka i dokładnie mieszamy dodając koncentrat pomidorowy i zawiesinę zrobioną z mąki i wody.
Gotujemy jeszcze około 15 - 20 min często mieszając.
Mięso wieprzowe kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem do miękkości doprawiając odrobiną soli i przyprawą do mięsa wieprzowego,od czasu do czasu podlewając wodą.
Boczek pokroić w kostkę , wytapiamy, grzyby oczyścić, pokroić i podsmażyć na smalcu doprawiając pieprzem, papryką,lekko oprószyć solą, połączyć z pokrojoną drobno cebulą oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę dosmażyć do miękkości.
Wszystkie półprodukty wkładamy do dużego garnka i dokładnie mieszamy dodając koncentrat pomidorowy i zawiesinę zrobioną z mąki i wody.
Gotujemy jeszcze około 15 - 20 min często mieszając.
gusia1000