Sposób przygotowania:
Bigos słodko-kwaśny
Odrzucamy zewnętrzne liście kapusty kiszonej, pozostałą część siekamy, odrzucając głąb. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą - tak do ok połowy garnka. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez ok 45 minut mieszając od czasu do czasu.. Dodajemy ziele angielskie, kostki rosołowe, łyżeczkę soli. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną. Gotujemy przez godzinę co jakiś czas mieszając. Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy na 10 minut, po czym odsączamy i kroimy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, mieszamy. Cebulę oraz boczek także kroimy w kostkę. Rozgrzewamy suchą patelnię, wrzucamy boczek. Gdy z boczku zacznie topić się tłuszcz dodajemy szynkę i cebulę, Podsmażamy często mieszając. Dodajemy do gotującej się kapusty, dodajemy grzyby, pieprz, liście laurowe, doprawiamy nieco do smaku, mieszamy. Dodajemy powidła śliwkowe, Gotujemy jeszcze z godzinę mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Drugiego dnia zagotowujemy bigos, gotujemy do miękkości przez ok 30min-60min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy. Doprawiamy przyprawami i ziołami. Tak gotowany bigos jest mięciutki i pyszny. To już drugi taki bigos, który ugotowałam w ciągu ostatnich trzech tygodni. Uwielbia go nawet moja córka - niejadek. Polecam! Po ugotowaniu wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Bardzo gorący bigos można przełożyć do słoików, pamiętając o mocnym dokręceniu.