kkwiatuszeekk

kkwiatuszeekk

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Bigos wg kkwiatuszeekk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bigos to doskonały dodatek na obiad ale również jako danie główne często podawane na różnych uroczystościach

Bigos wg kkwiatuszeekk

Składniki:

Bigos wg kkwiatuszeekk

 

  • główka białej kapusty
  • 1 kg kwaśnej kiszonej kapusty
  • 1 laska kiełbaski wiejskiej
  • cebula
  • przyprawy pieprz sól majeranek liść laurowy ziele angielskie
  • trochę suszonych grzybów
  • 2 suszone śliwki

Sposób przygotowania:

Bigos wg kkwiatuszeekk
Na początku szatkujemy białą kapustę i wrzucamy do garnka w raz z kiszoną kapustą gotujemy dotąd aż kapusta będzie miękka. Jeżeli kiszona kapusta jest bardzo kwaśna a nie chcemy kwaśnego bigosu należy ugotować kiszoną kapustę osobno! i parę razy zmienić wodę. Do gotującej się kapusty wrzucamy pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną kiełbaskę i cebulkę oraz namoczone grzybki, śliwki i przyprawy. Wszystko gotuje się dosyć długo ale bigosik jest pyszny warto.