MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Bigos wg MARIA66

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos najlepiej smakuje kiedy głównymi składnikami jest kapusta kiszona i biała.

Bigos wg MARIA66 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos wg MARIA66

 

  • 400g kapusty kiszonej
  • 200g kapusty białej
  • 200g szynki wieprzowej
  • 100g boczku surowego wędzonego
  • 100g kiełbasy śląskiej
  • 100g kabanosów drobiowych
  • 100g filetu z indyka
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule
  • kminek, sól, pieprz
  • 100g przecier pomidorowy
  • kostka wołowa

Sposób przygotowania:

Bigos wg MARIA66
Kapustę kiszoną odciskamy delikatnie z kwasu,kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka, dodajemy kostkę , sól, pieprz i kminek, mieszamy i gotujemy przez 25 minut.Mięso i boczek opłukujemy i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę i kabanosy kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnię teflonową i przez 10 minut smażymy boczek, wyjmujemy do miski, tłuszcz powstały pozostaje. Na tym samym tłuszczu smażymy przez 15 minut kiełbasę, wyjmujemy i przekładamy do miski.Następnie smażymy mięso przez 15 minut , mieszając , wyjmujemy do miski. Na pozostałym tłuszczu smażymy przez 5 minut cebulę pokrojoną w talarki.Białą kapustę szatkujemy a marchew obieramy i kroimy w plasterki. Do drugiego garnka wsypujemy kapustę , marchew, usmażoną cebulę z olejem i mięso, dodajemy soli i pieprzu,mieszamy i gotujemy przez 15 minut, następnie dodajemy kiełbasę i gotujemy przez 10 minut. Następnie składniki ,kapusta biała i dodatki przesypujemy z garnka do garnka z kiszoną kapustą, mieszamy,dodajemy przecier pomidorowy i wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Podajemy ciepły z ziemniakami z wody.
Bigos wg MARIA66
Do garnka wkładamy kiszoną kapustę, kostkę rosołową , pieprz i kminek.
Bigos wg MARIA66
Przygotowujemy mięso z szynki, filet z indyka, boczek i kiełbasę.
Bigos wg MARIA66
Do garnka wkładamy białą szatkowaną kapustę, marchew i mięsa .
Bigos wg MARIA66
Połączone kapusty wraz ze wszystkimi składnikami gotujemy jeszcze przez 15 minut.