Sposób przygotowania:
Bigos wg MARIA66
Kapustę kiszoną odciskamy delikatnie z kwasu,kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka, dodajemy kostkę , sól, pieprz i kminek, mieszamy i gotujemy przez 25 minut.Mięso i boczek opłukujemy i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę i kabanosy kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnię teflonową i przez 10 minut smażymy boczek, wyjmujemy do miski, tłuszcz powstały pozostaje. Na tym samym tłuszczu smażymy przez 15 minut kiełbasę, wyjmujemy i przekładamy do miski.Następnie smażymy mięso przez 15 minut , mieszając , wyjmujemy do miski. Na pozostałym tłuszczu smażymy przez 5 minut cebulę pokrojoną w talarki.Białą kapustę szatkujemy a marchew obieramy i kroimy w plasterki. Do drugiego garnka wsypujemy kapustę , marchew, usmażoną cebulę z olejem i mięso, dodajemy soli i pieprzu,mieszamy i gotujemy przez 15 minut, następnie dodajemy kiełbasę i gotujemy przez 10 minut. Następnie składniki ,kapusta biała i dodatki przesypujemy z garnka do garnka z kiszoną kapustą, mieszamy,dodajemy przecier pomidorowy i wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Podajemy ciepły z ziemniakami z wody.