pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Bigos wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bigos robiony tyko na kapuście kiszonej

Bigos wieprzowy

Składniki:

Bigos wieprzowy

 

  • 1,5 kg kapusta kiszona,
  • 40 dag kiełbasa podwawelska,
  • 3 liść laurowy,
  • 3 ziele angielskie,
  • 60 dag kości wędzone,
  • 1 łyżka koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżka kminek

 

Sposób przygotowania:

Bigos wieprzowy
Kapustę moczymy w zimnej wodzie i odciskamy z wody (jeśli ktoś lubi bardziej kwaśny bigos może jedynie odcisnąć soki z kapusty, bez moczenia w wodzie). Do garnka wrzucamy kapustę, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy jeszcze kiełbasę pokrojoną w kostkę, kości wędzone, liść, ziele oraz kminek i dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Po dodaniu koncentratu gotujemy ok. 15 minut.

Tagi:

kielbasa bigos