kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1369]

Bigos z białej i kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na moją wersje bigosu. Jest w sam raz kwaśny, dobrze doprawiony i aromatyczny. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.

Bigos z białej i kiszonej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z białej i kiszonej kapusty

 

  • 60 dag białej kapusty
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 1,5 l wody
  • 1 duża marchew
  • 40 dag kiełbasy
  • 10 dag chudego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka z czubkiem koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Bigos z białej i kiszonej kapusty
Do garnka wlewamy wodę ( 1 l ) i zagotowujemy. Kapustę czyścimy i kroimy na drobno, posypujemy solą i ugniatamy. Przekładamy do gotującej się wody.

Marchew obieramy i kroimy w kosteczkę, dokładamy do garnka z gotującą się kapustą i gotujemy do miękkości.

Do drugiego garnka z resztą zagotowanej wody wkładamy pokrojoną kiszoną kapustę i gotujemy do miękkości.

Boczek i kiełbasę kroimy w sporą kostkę, obraną z łusek cebulę i kroimy w kosteczkę.

Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone składniki i wkładamy do pierwszego garnka.

Obie kapusty łączymy ze sobą i dodajemy koncentrat i ketchup, przyprawy i razem gotujemy przez chwilę.
Bigos z białej i kiszonej kapusty
Pokrojoną kapuste oprószamy solą i mieszamy.
Bigos z białej i kiszonej kapusty
Obraną i umytą marchewkę kroimy w kosteczkę.
Bigos z białej i kiszonej kapusty
Kapustę wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości.
Bigos z białej i kiszonej kapusty
Kiełbasę kładziemy na desce i kroimy w kostkę.

Tagi:

danie bigos