Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Bigos z białej kapusty i śliwek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Troszkę inaczej ale przepysznie

Bigos z białej kapusty i śliwek

Składniki:

Bigos z białej kapusty i śliwek

 

  • 1 średnia główka białej kapusty,
  • 30 dag śliwek węgierek,
  • 300 ml bardzo esencjonalnego rosołu (może być z kostki),
  • 25 dag kiełbasy np. śląskiej,
  • 10 dag kiełbasy białej parzonej,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Bigos z białej kapusty i śliwek
Kapustę umyć pozbawić głąba i poszatkować. Zalać rosołem. Dusić do miękkości. Dodać umyte, pozbawione pestek i pokrojone w cząstki śliwki. Kiełbasę pokroić w kostkę, oprószyć mąką i przesmażyć na oleju (ok. 3 min.). Dodać wraz z tłuszczem do ugotowanej kapusty. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze przez ok 15 min.Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.