Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczny bigos z białej kapusty i warzyw. Z dodatkiem chudego schabu. Idealny na rozgrzewający obiad z pajdą domowego chleba.

Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem

 

  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 kawałek pora
  • 350 g chudego schabu
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 mała biała kapusta
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • 50 g koncentratu
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz kolorowy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem
Na rozgrzany olej wrzucić posiekana cebulę i por, smażyć chwilę aż się zeszkli. Schab umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Rozgarnąć cebulę na boki i wrzucić mięso, smażyć chwilę aż się zetnie, wymieszać. Marchew obrać, umyć. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w paseczki. Cukinię wyszorować, razem z marchwią zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wrzucić warzywa do garnka. Kapustę oczyścić z brzydkich liści, poszatkować. Wrzucić do garnka. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego. Dodać suszone pomidory, czubricę. Dusić całość, aż mięso i warzywa będą miękkie. Następnie dodać koncentrat, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, dusić jeszcze kilka minut. najlepiej smakuje odgrzewany na drugi dzień, z domowym chlebem.
Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem
Na rozgrzany olej wrzucić posiekana cebulę i por, smażyć chwilę aż się zeszkli.
Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem
Schab umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Rozgarnąć cebulę na boki i wrzucić mięso, smażyć chwilę aż się zetnie, wymieszać.
Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem
Kapustę oczyścić z brzydkich liści, poszatkować. Wrzucić do garnka. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego. Dodać suszone pomidory, czubricę. Dusić całość, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem
Następnie dodać koncentrat, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, dusić jeszcze kilka minut. najlepiej smakuje odgrzewany na drugi dzień, z domowym chlebem.