zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Bigos z białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przeważnie gotuję bigos z kiszonej kapusty, tym razem zrobiłam ze słodkiej, wyszło bardzo smaczne danie, będą powtórki.

Bigos z białej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z białej kapusty

 

  • Około 1 i ½ kg białej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 dag wędzonego boczku
  • 50 dag cienkiej kiełbasy ( toruńska, śląska)
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • Smalec lub olej do podsmażenia cebuli i kiełbasy
  • Suszona włoszczyzna
  • Sól
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • Pieprz cytrynowy
  • Majeranek
  • Sos sojowy grzybowy

 

Sposób przygotowania:

Bigos z białej kapusty
Kapustę myję , wycinam głąba i szatkuję. Przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję. Dodaję plasterki czosnku, liście laurowe, ziele ang. koncentrat pomidorowy , suszoną włoszczyznę , łyżeczkę soli , Całość mieszam.Boczek kroję w kostkę i dodaje do kapusty . Gotuję całość do miękkości.Cebulę i kiełbasę obsmażam osobno i dodaję pod koniec gotowania do bigosu. Następnie przyprawiam majerankiem, pieprzem cytrynowym i sosem sojowym. Podaję z pieczywem.
Bigos z białej kapusty
Kapustę myję , wycinam głąba i szatkuję. Przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję. Dodaję plasterki czosnku,
Bigos z białej kapusty
Całość mieszam. Boczek kroję w kostkę i dodaje do kapusty .
Bigos z białej kapusty
Cebulę i kiełbasę obsmażam osobno i dodaję pod koniec gotowania do bigosu.
Bigos z białej kapusty
Następnie przyprawiam majerankiem, pieprzem cytrynowym i sosem sojowym. Podaję z pieczywem.