Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Bigos z kabaczka z kiełbaską i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bigos z kabaczka z lekką nutą pikanterii

Bigos z kabaczka z kiełbaską i papryką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bigos z kabaczka z kiełbaską i papryką

 

  • 1 ok. kilogramowy kabaczek
  • 4 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3 średnie laski kiełbasy drobiowej
  • 1 łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Bigos z kabaczka z kiełbaską i papryką
Kabaczka dokładnie wyszorować i odciąć końcówki.Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek. Kabaczka pokroić w kostkę i przełożyć do miski-odstawić.Kiełbaskę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie .Cebulę obrać i posiekać dodać do kiełbaski. Do podsmażonej kiełbaski i zeszklonej cebulki dodać pokrojonego kabaczka i pokrojoną paprykę.Całość posolić ,popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i smażyć przez ok. 5 minut.Podlać wodą i dusić przez ok. 25 minut.Dodać koncentrat, ketchup, majeranek, cukier i suszoną pietruszkę.Co jakiś czas mieszając gotować przez ok. 10 minut.W razie potrzeby na koniec doprawić cukrem ,solą i pieprzem.
Bigos z kabaczka z kiełbaską i papryką
Zdjęcie przedstawia smażące się warzywa z kiełbaską
Bigos z kabaczka z kiełbaską i papryką
Zdjęcie przedstawia ugotowany bigos z kabaczka z kiełbaską i papryką