Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Bigos z kapusty pekińskiej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Kapustę opłukać i osuszyć. Każdy liść przekroić wzdłuż, złożyć razem i

Bigos z kapusty pekińskiej

Składniki:

Bigos z kapusty pekińskiej

 

  • 2 główki kapusty pekińskiej (około 1 kg)
  • 25 dag parówek
  • 40 dag wędzonej szynki z indyka
  • cebula (12 dag)
  • łyżka masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka natki pietruszki
  • po pół łyżeczki suszonego tymianku i macierzanki
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty pekińskiej
Kapustę opłukać i osuszyć. Każdy liść przekroić wzdłuż, złożyć razem i pokroić w wąskie paski. Blanszować 3 min w posolonym wrzątku i osączyć. Parówki obrać z osłonek, pokroić w półkrążki. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i zeszklić na maśle, dodać koncentrat pomidorowy i dusić 3 min. Następnie dodać przyprawy ziołowe, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i włożyć kapustę. Dusić około 15 min. Dodać parówki i szynkę, dusić jeszcze około 5 min. Mąkę roztrzepać w winie, wlać do bigosu i zagotować. Przed podaniem każdą porcję posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem. Bigos można zakwasić cytryną.