Sposób przygotowania:
Bigos z kiełbaską i kurczakiem.
Kapustę przełożyć na sitko i przelać zimną wodą.Osączyć,włożyć do garnka,zalać paroma szklankami zimnej wody i gotować ją na średnim ogniu,dodając skórki z chleba,aby przeszła ich zapachem oraz ziela i listki laurowe.Dodać posiekane suszone i namoczone wcześniej grzyby do garnka,cebulkę przesmażyć w rondlu,dodać pokrojoną kiełbasę i kabanosy.Przemieszać na małym ogniu i wrzucić całość do garnka z kapustą.Następnie dodać kawałki wędzonego kurczaka.Gotować bigos ok.1,5 godz.,mieszając co jakiś czas danie drewnianą łyżką.Doprawić bigos koncentratem pomidorowym,gotując na zmniejszonym gazie z 15 min.Pod koniec dodać kminek,sól i pieprz.Przełożyć danie do miski porcelanowej i podawać ze świeżym chlebem.