Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Bigos domowy Mysiuni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

domowy bigos, niestety zabrakło suszonych grzybów..

Bigos domowy Mysiuni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bigos domowy Mysiuni

 

  • 3 kg kiszonej kapusty
  • 40 dag łopatki bez kości
  • 30 dag boczku surowego
  • 40 dag kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 150 gram koncentratu pomidorowe
  • 1 przyprawa do bigosu
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • olej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos domowy Mysiuni
Kiszoną kapustę odciskamy a następnie siekamy nożem, całość przekładamy do duzego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez1,5h. jeśli woda jest bardzo kwaśna, można trochę odlać, a dolać nowej, wtedy bigos będzie łagodniejszy.


Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni aby zdobył aromat, następnie podobnie robimy w kiełbasą. Mięso z łopatki kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na oleju i również dodadajemy do bigosu.


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju dopóki się nie zrumieni. Do podgotowanej kapusty dodajemy wszystkie rodzaje mięsa, cebulę, przyprawę do bigosu, koncentrat oraz kilka listków laurowych oraz ziela.


Bigos gotujemy razem przez 1-2 godziny, na drugi dzień gotujemy go ponownie przez minimum 45 minut. Podajemy na gorąco z chlebem
Bigos domowy Mysiuni
oprócz kiełbasy i boczku warto dodać kawałek świeżego miesa
Bigos domowy Mysiuni
w razie potrzeby bigos mozna doprawic innymi przyprawami