marx266

marx266

Kucharz
[Przepisów: 5]

Bigos z kopytkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kapusta kiszona i spółka ;p

Bigos z kopytkami

Składniki:

Bigos z kopytkami

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 100 g smalcu
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 30 g mąki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bigos z kopytkami
Mięso umyc i pokroic w kostkę. Czosnek rozetrzec z solą, po czym połączyc z mięsem. Na patelni rozgrzac smalec. Dodac pokrojone mięso i posiekaną w kostkę cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Zagęścic zawiesina z mąki i wody. Kapustę kiszoną ugotowac i odcedzic. Ugotowane ziemniaki przepuścic przez praske, dodac jajko, mąkę i zagnieśc ciasto na kluski. Z caista uformowac wałek grubości ok. 3 cm i pokoric na ukośne kawałki. Gotowac w osolonej wodzie. Gotowe kopytka wymieszac z kiszoną kapustą i uduszonym mięsem. przyprawic do smaku solą i pieprzem. Całość zagotowac , od czasu do czasu mieszając