Sposób przygotowania:
Bigos z suszonymi śliwkami
Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkłądamy do dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia, następnie ponownie podłączamy grzanie i gotujemy przez następną około godzinę aż mięso będzie się rozpadać, dodajemy suszone grzyby, śliwki i pokrojoną kiełbasę, dokładnie mieszamy - doprawiamy pieprzem oraz magii i ewentualnie solą, Gotujemy około godziny i wyłączamy - kiedy bigos ostygnie ponownie podłączamy grzanie i gotujemy, na koniec doprawiamy odrobiną przecieru. Mieszamy i ostatni raz doprawiamy do smaku, Bigos im częściej podgrzewany tym smaczniejszy, Ja gotuję pod przykryciem bardziej przypasowany smakuje mojej rodzinie
kasnaj