marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bigos z młodej kiszonej kapusty na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na wiosenne danie proponuje się lżejsze wersje bigosu lub nawet gulaszy mięsnych lub grzybowych. Dlatego dziś będzie bigos z młodej kiszonej kapusty z wędliną, ogórkami kiszonymi,pomidorami oraz papryką jalapeno.

Bigos z młodej kiszonej kapusty na ostro

Składniki:

Bigos z młodej kiszonej kapusty na ostro

  • 1 kg. młodej kiszonej kapusty,
  • 1 kg. pomidorów średnich,
  • 1 średnia zielona ostra papryczka,
  • 40 dag. salami lub suchej krakowskiej,
  • 6 kiszonych średnich ogórków,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub paprykowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • kminek,
  • pieprz ziołowy lub cytrynowy,
  • ziele angielskie,
  • 2 listki laurowe,
  • 1,5 l..wody.

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kiszonej kapusty na ostro
Warzywa oczyścić, opłukać i pokroić, a pomidory można nawet sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę nożykiem. Kapustę kiszoną młodą włożyć do garnka dużego i zalać wodą, ogórki kiszone wyjąć na sitko, odsączyć i pokroić w kostkę, zarówno jak i wędlinę, może to być tania salami lub sucha krakowska. Można lekko obsmażyć wędlinę na oleju w rynce i dodać wraz ogórkami kiszonymi, pomidorami, czuszką oraz przyprawami zapachowymi.

Gotować pod przykryciem przez godzinę lub ponad. Przed końcem gotowania doprawić bigos koncentratem pomidorowym lub łagodną pastą paprykową, dodając jej ze trzy łyżki, kminkiem oraz pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Zamieszać, spróbować i podawać.

Tagi:

bigos kapusta