Sposób przygotowania:
Bigos z młodej kiszonej kapusty na ostro
Warzywa oczyścić, opłukać i pokroić, a pomidory można nawet sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę nożykiem. Kapustę kiszoną młodą włożyć do garnka dużego i zalać wodą, ogórki kiszone wyjąć na sitko, odsączyć i pokroić w kostkę, zarówno jak i wędlinę, może to być tania salami lub sucha krakowska. Można lekko obsmażyć wędlinę na oleju w rynce i dodać wraz ogórkami kiszonymi, pomidorami, czuszką oraz przyprawami zapachowymi.
Gotować pod przykryciem przez godzinę lub ponad. Przed końcem gotowania doprawić bigos koncentratem pomidorowym lub łagodną pastą paprykową, dodając jej ze trzy łyżki, kminkiem oraz pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Zamieszać, spróbować i podawać.
Gotować pod przykryciem przez godzinę lub ponad. Przed końcem gotowania doprawić bigos koncentratem pomidorowym lub łagodną pastą paprykową, dodając jej ze trzy łyżki, kminkiem oraz pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Zamieszać, spróbować i podawać.