Sposób przygotowania:
Bigos z młodej kapusty
Kapustę poszatkować. Marchewkę, pieczarki, cebule obrać. Marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i kiełbasę pokroić w średnią kostkę. Pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule i zeszklić. W garnku rozgrzać olej i wrzucić kapustę z marchewkę. Zalać 1/2 szklanki wody, szczyptę soli i pieprzu, przykryć i zmniejszyć ogień.
Dusić, aż będzie prawie miękka, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodać pieczarki, dodać szczyptę soli i pieprzu, razem usmażyć. Wrzucić do miski.
Na tej samej patelni usmażyć kiełbasę. Do półmiękkiej kapusty wrzucić pieczarki, kiełbasę i przecier pomidorowy. Ewentualnie oprawić.
Dusić, aż będzie prawie miękka, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodać pieczarki, dodać szczyptę soli i pieprzu, razem usmażyć. Wrzucić do miski.
Na tej samej patelni usmażyć kiełbasę. Do półmiękkiej kapusty wrzucić pieczarki, kiełbasę i przecier pomidorowy. Ewentualnie oprawić.