kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Książka Kucharska: Bigos z młodej kapusty na 9 sposobów

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młoda kapusta najbardziej kojarzy mi się z bigosem, jednym z moich ulubionych dań, które nigdy mi się nie znudzi!

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 cebule siedmiolatki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pieczarki myjemy, kroimy je w plastry i wrzucamy do rozgrzanego garnka w którym podsmażyliśmy cebulę. Podsmażamy pieczarki tak długo aż wyparuje z nich cała woda. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka z pieczarkami. Ja wrzucałam kapustę porcjami, tzn. Wrzuciłam 1/3 i czekałam aż zmniejszy swoją objętość, po czym dodawałam kolejną porcję. Całość przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. Koperek i cebulkę siedmiolatkę siekamy i dodajemy do naszego bigosu. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy doprawiamy do smaku i gotujemy bez przykrycia zredukuje się większość płynu i zmniejszy się objętość. Bigos podajemy na ciepło z pieczywem. SMACZNEGO!
Bigos z młodej kapusty z pieczarkami
Cebulę siekamy i podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy tak długo aż zredukuje się cały płyn z pieczarek.
Bigos z młodej kapusty z pieczarkami
Do pieczarek dodajemy porcjami poszatkowaną kapustę
Bigos z młodej kapusty z pieczarkami
Dodajemy do bigosu posiekaną cebulkę siedmiolatkę z koperkiem
Bigos z młodej kapusty z pieczarkami
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i smażymy tak długo aż wyparuje ok z kapusty i całość zmniejszy objętość.

Tagi:

bigos kapusta