olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Bigos z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rewelacyjny bigos z wieprzowiną, kiełbasą toruńską, boczkiem wędzonym, pieczarkami z aromatycznymi przyprawami.

Bigos z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z pieczarkami

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty białej
  • 35 dkg wieprzowiny
  • 20 dkg kiełbasy toruńskiej
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 5 łyżek oleju
  • 20 dkg pieczarek
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 litry wody
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Bigos z pieczarkami
Kapustę kiszoną delikatnie siekam, po czym wkładam do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości. W drugim garnku gotuję posiekaną kapustę białą.Wieprzowinę kroję w kostkę, po czym podsmażam ja na rozgrzanym na patelni oleju. Kiełbasę kroję w plastry i podsmażam na patelni, następnie wraz z obraną, pokrojoną w plastry i podsmażoną cebulą i dodaje do kapusty kiszonej. Do garnka z kapustą kiszoną dodaję kapustę świeżą, pokrojone, a następnie podsmażone pieczarki i całość podsmażam stale mieszając. Następnie do garnka dodaję koncentrat pomidorowy, sól, liście laurowe, Kucharka oraz pieprz. Bigos duszę na niewielkim ogniu, do uzyskania miękkości, po czym nakładam go na talerze.
Bigos z pieczarkami
Kapustę kiszoną delikatnie siekam, po czym wkładam do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości.
Bigos z pieczarkami
Wieprzowinę kroję w kostkę, po czym podsmażam ja na rozgrzanym na patelni oleju.
Bigos z pieczarkami
Kiełbasę kroję w plastry i podsmażam na patelni, następnie wraz z obraną, pokrojoną w plastry i podsmażoną cebulą i dodaje do kapusty kiszonej.
Bigos z pieczarkami
Do garnka z kapustą kiszoną dodaję kapustę świeżą, pokrojone, a następnie podsmażone pieczarki i całość podsmażam stale mieszając. Następnie do garnka dodaję koncentrat pomidorowy, sól, liście laurowe, Kucharka oraz pieprz.